De liften om de groenten naar de zolder te verplaatsen

Het Revive projectteam sprak met ex-Marie Thumas werknemer
Everard Vrancken tijdens een rondleiding op de site. Tijdens de wandeling werd nog eens duidelijk dat Marie Thumas niet alleen vooruitstrevend en innovatief was doorheen zijn productie,
maar ook een voorbeeld was op vlak van lokale verankering,
duurzaamheid en samenwerking, de hoekstenen van het nieuwe project. 

Voortdurend streven naar efficiëntie

Tijdens de eerste jaren van Marie Thumas gebeurde al het werk manueel. Groenten werden aangeleverd met paard en kar, blikken werden manueel afgesloten en op pure armkracht naar de zolder gebracht en terug naar beneden bij verkoop. Het duurde echter niet lang voordat de fabriek begon met het investeren in de automatisering van de productielijn. Ook in die laatste jaren was efficiëntie de rode draad volgens Everard.

Everard was tussen 1966 en de sluiting van de fabriek verantwoordelijk voor de transportbanden die door de fabriek liepen om groenten en blikken van punt A naar punt B te brengen. “Erwtjes werden naar boven gehaald voor het sorteren via een oppompsysteem met water. Transportbanden met kabeltjes zonder eind zorgden dan weer voor een vlot vervoer van blikken tussen de sluitmachines en het magazijn.” Praktisch en ingenieus voor een vlotte productielijn.

De liften om de groenten naar de zolder te verplaatsen

Lokaal en circulair

Tijdens onze wandeling houden we halt achteraan op de site. Hier stond vroeger een toren van 18 meter hoog, de steriliseertoren zo blijkt. Hier gingen de blikken in via een vernuftig systeem van goten en bekabeling. Toen de fabriek in 1977 gesloten werd, kreeg de toren nog een tweede leven in de fabriek in Mechelen. “Daar werd de toren zelfs verhoogd met 6 meter”, vertelt Everard. 

Lokaal kopen en consumeren was bij Marie Thumas al in de vorige eeuw onlosmakelijk verbonden met de werking van de fabriek. De groenten werden aangeleverd door lokale boeren, de blikken ter plaatste gemaakt in de blikslagerij, de nodige machines en reparaties werden ter plaatse uitgevonden en uitgevoerd en er werden zelfs eigen champignons gekweekt op de site om nadien ingeblikt te worden!

De liften om de groenten naar de zolder te verplaatsen

Samen bereiken we meer
De toekomst van Marie Thumas staat in het teken van mensen die samenkomen op een plaats om elkaar te inspireren, te helpen en synergie te creëren. Ook dat is een ode aan de vroegere fabriek. Zo moesten de boeren uit de buurt zelf geen machines kopen om hun land te bewerken en hun groenten te oogsten. Ze konden deze gewoon lenen van de fabriek. En had een collega een probleem met zijn auto? Dan hielpen de mechanicien van het atelier graag om het euvel op te lossen. Elk had dan wel zijn eigen taak maar alleen door dit allemaal met elkaar te verbinden kon Marie Thumas jarenlang topkwaliteit leveren aan zijn klanten.