De liften om de groenten naar de zolder te verplaatsen

65 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Bleydenbergschool in Wilsele maakten tijdens de eerste week van het schooljaar kennis met Marie Thumas. “Als er zich kansen aandienen om de leerlingen kennis te laten maken met de geschiedenis van Wilsele en met hen creatief aan de slag te gaan met een lokaal onderwerp, grijpen we die graag.” vertelt meester Niko.

Oude affiches hermaken voor Openmonumentendag

Erfgoed biedt een uitgelezen kans om verbindingen met de buurt te leggen. Op uitnodiging van Revive werkte het vijfde en zesde leerjaar van de Bleydenbergschool in Wilsele mee aan Openmonumentendag.

Geïnspireerd door oude reclame affiches van Marie Thumas gingen de leerlingen aan de slag met karton, verf, blikken, potlood en papier. Hun werk werd op 10 september tijdens Open Monumentendag / Dag van de Architectuur tentoongesteld aan zo’n 1000 bezoekers.

Leerling Laura leerde zo de fabriek kennen en ontdekte ze dat haar opa er gewerkt had. Op open-monumentendag bezochten ze samen de voormalige conservenfabriek. “Ik ben super blij dat ik samen met hem door de fabriek kon lopen, want hij heeft hier nog gewerkt. Mijn zelfgemaakt blikje geef ik hem cadeau, hij zal het als pennenhouder gebruiken.”

De liften om de groenten naar de zolder te verplaatsen

 

Marie Thumas in de buurt

Ook de nieuwe wijkregisseur van Wilsele, Hannes Vanhaverbeke, was onder de indruk van dit teamwork van de 5des en 6des. Op het bedankingsmoment in de school stelde hij het initiatief ‘kom op voor je wijk’ voor en nodigde de leerlingen uit om ideeën te delen die van de wijk een nog fijnere plek zouden maken.

Het Marie Thumas team van Revive, die de oude stadsfabriek zal ontwikkelen tot een duurzame site die werken, cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning met elkaar verbindt, kijkt dankbaar terug op een fijne samenwerking.